Wat is dpi?

dpi1DPI staat voor Dots Per Inch en stelt de resolutie voor van een afbeelding. Hoe hoger de dpi-waarde, hoe fijner en scherper het beeld. Voor printopdrachten dient er steeds aangeleverd te worden met een minimale dpi waarde van 300dpi. Dit in contrast met afbeeldingen op een scherm of website die reeds voldoende hebben aan 72dpi.

Dit is een misvatting die vele mensen maken in hun opmaak. Ze bekijken hun pdf op een computerscherm en zien hun afbeeldingen voldoende scherp op het scherm. Doch dienen deze afbeeldingen opgemaakt te worden met 300dpi en geen 72dpi.

Wat zijn CMYK kleuren?

cmykBij printopdrachten wordt steeds gewerkt met de CMYK kleuren (Cyaan, Magenta, Yellow, Key).  Door deze kleuren op de juiste manier te mengen kunnen kleurenprints tot in de perfectie afgeprint worden. Het verschil met een schermweergave is dat er daar slechts drie kleuren gebruikt worden om een afbeelding te tonen (RGB= red, green, bleu).
De misvatting bij een printopdracht kan eruit bestaan dat de kleuren op het scherm er goed uitzien (RGB), doch dienen zij omgezet te worden naar CMYK om een correcte print te waarborgen.

 

Wat is "Bleed"?

bleedBleed is de engelse term voor "afloop". Een printopdracht wordt vaak geprint op grote vellen papier en nadien op de juiste maat uitgesneden. Om die reden dien je een correctiemarge te voorzien van 3mm rondom je ontwerp. Die correctiemarge wordt "bleed" of "afloop" genoemd. Het is natuurlijk ook van het grootste belang dat er geen belangrijke info in de afloopruimte staat (zoals bvb tekst).
Heb je bvb een flyer met een afbeelding als achtergrond, dan dient die -rondom je ontwerp- tot 3mm buiten de snijlijnen geplaatst te worden. Anders riskeer je een flyer met een witte rand te ontvangen.

Hoe een pdf maken?

word-to-pdf

Een pdf bestand is het enige bestand dat kan gebruikt worden om te printen. Natuurlijk heeft niet iedereen toegang tot een duur Adobe pakket. En dan blijf je vaak met vragen zitten over die pdf file.
Gelukkig hebben de meeste programma's reeds de optie "opslaan als pdf" of "exporteer als pdf". De Microsoft Office software biedt alvast deze optie, net als open office en zelfs reeds een groot aantal foto viewers.

Is deze optie er niet, dan installeer je best een pdf printer (Cutepdf voor Windows of pdf writer for Mac zijn uitstekende opties). Je kan dan kiezen om je bestand te printen en in de printerlijst kies je dan de pdf optie.

TIP: controleer nadien altijd de weergave van de pdf. Vaak heeft een teksteditor niet dezelfde uitlijning als het printklare document